top of page

ה ש י ח

מדברים על זה

בעמוד זה יתפרסמו מאמרים שנכתבו בהשראת הכנס
הקוראים מוזמנים לשלוח תגובות או מאמרים משל עצמכם ל
chenyehe@gmail.com

או בעמוד הפייסבוק:

 

שימו לב: אין בפרסומו של מאמר כלשהו כאן משום הבעת הסכמה של מארגני הכנס עם תוכנו.

 

פסיקת בית המשפט

המערערים פנו לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה למתן פסק דין הצהרתי שלפיו הם בני הלאום הישראלי, וזאת על מנת שפסק הדין ישמש תעודה ציבורית לצורך שינוי פרט הלאום במרשם האוכלוסין בעניינם. (לנוסח המלא)

בשולי פסיקת בית המשפט העליון בעניין עתירת "אני ישראלי" מן ה 2.10.2013

 

רקע:

הידיעה על העתירה ב"האייל הקורא", יום א', 18/1/2004 (מאת עוזי אורנן)

ב-‏25.12.03 הוגשה עתירה לבית המשפט העליון בשבתו כבג"צ, ובה מבקשים העותרים לחייב את המדינה להכיר בקיומו של לאום ישראלי. על הבקשה חתומים 38 עותרים, ואני ביניהם. כולנו אזרחי ישראל, המבקשים להכיר בקיומו של לאום ישראלי ולחייב את משרד הפנים לרשום בתעודותינו, כולל תעודות זהות וכל רישום רשמי אחר, את הלאום שלנו בתור "לאום ישראלי". העתירה הוגשה על ידי עורכת הדין יואלה הר־שפי מתל אביב. אין אנו מבקשים, כמובן, לחייב רישום גורף כזה אצל כל הישראלים, אלא רק לאפשר זאת למי שרוצה בכך. העתירה הוגשה לאחר שכאלפיים ישראלים הצהירו הצהרה בזו הלשון: "אני מצהיר/מצהירה שאני שייך/שייכת ללאום הישראלי". (קרא עוד)

רקע:

עתירתו של עוזי אורנן לבית-המשפט המחוזי ב 2006:
מוגשת בזאת עתירה מנהלית לפסק דין הצהרתי, על פיו  הלאום של העותר הוא ישראלי. כן מתבקש בית המשפט לתת צו עשה למשרד הפנים. (קרא עוד)

מן העיתונות:
רויטל חובל, הארץ, 2.10.2013: העליון: לא הוכח קיומו של לאום ישראלי

השופטים גרוניס, פוגלמן ומלצר הביעו עמדה דומה לזו שנקט העליון ב-1972, ודחו עתירת קבוצת ישראלים שביקשה לשנות את הלאום מ"יהודי" ל"ישראלי".  (קרא עוד)

מן העיתונות:

יובל יועז, גלובס, 2.10.2013: העליון: "לאום ישראלי" לא יירשם במרשם האוכלוסים
השופט עוזי פוגלמן: "כדי שבית המשפט ייעתר לבקשת המערערים לפסק דין שלפיו הם משתייכים ללאום הישראלי, נדרשים הם להוכיח בקריטריונים אובייקטיביים את דבר קיומו של לאום זה" (קרא עוד).

מן העיתונות:
יואב איטאל, מגזין המושבות, 2.10.2013: גם העליון לא יתיר רישום הלאום 'ישראלי'
הם כולם אזרחים ישראלים. במרשם האוכלוסין הם רשומים כבני לאומים שונים (קרא עוד)

תגובות:

ראיון באנגלית עם דן תמיר

(לשמיעה)

תגובות:
יוסף אגסי מה 5.10.2013
בית המשפט העליון ביזה את עצמו ובכך את כולנו -- את הלאום הישראלי: אין הוכחה כי הלאום הישראלי קיים, הוא אומר. גם אין הוכחה כי הלאום היהודי קיים, או הערבי, או האשורי. זה אינו מפריע למשרד הפנים מלהכיר בהם. איזו בושה!

תגובות:
ראיון של אורי וייס עם יוסף אגסי, הארץ, 8.10.2013

פרופ' יוסף אגסי מנסה בעשרות השנים האחרונות לקדם אלטרנטיבה של מדינה ישראלית. הוא פועל למען הפרדה בין דת ללאום ולהכרה בלאומיות ישראלית, לאומיות שתכלול גם את האזרחים הלא-יהודים של ישראל. הוא נמנה עם העותרים לבג"ץ בבקשה להירשם כבני הלאום הישראלי, עתירה שנדחתה. (קרא עוד)

 ספטמבר 2013

למי שייכת מדינת ישראל? / דובי הלמן*

 

* הכותב הוא חבר קבוץ יטבתה, מזכיר התנועה הקיבוצית לשעבר, וראש צוות קרקעות במכון לאסטרטגיה ציונית בהווה.

 

לאחרונה קיבלתי הזמנה להשתתף בכנס שהנושא שלו הוא גם הכותרת לרשימה זו (כנס סתיו שלישי לזכרו של מוטקה יחזקאלי).

 

הרהורים על התשובה לשאלת הכנס, הביאו אותי לעיין  שוב במגילת ההכרזה על הקמת  מדינת ישראל.

בהעדר חוקה למדינה, משמשת עד היום המגילה מסמך משפטי יסודי. כך למשל במשפט קעדן, הסתמכו בית הדין הגבוה לצדק ושופטיו על הפרוש שנתנו לכתוב בהכרזה.

 

קריאה קפדנית של המגילה מגלה בה הן לקונות של הגדרות חסרות ולא פחות מכך סתירות מהותיות. השאלה האם נסתר מעיני מנסחי המגילה עתיד הקשר בין אזרחי המדינה היהודים לבין אזרחי המדינה שאינם יהודים, או שהם השאירו במכוון ערפל בסוגיות אלו – תישאר שאלה ללא מענה.

 

המגילה חוזרת בשורה של משפטי מפתח על כך שהמדינה העומדת לקום היא מדינתו של העם היהודי. כבר אז וודאי שהיום הגדרת העם היהודי היא הגדרה שנויה במחלוקת (ראה מאמריו של א.ב. יהושע בנדון), ברם המגילה מסתמכת על כך שהעם היהודי קיים מקדמת דנא (התיישבות שבטי ישראל בארץ ישראל) וכי היה קיים מלפני הקמת המדינה שהרי היא הוקמה עבורו. מדינת ישראל אינה המקום בו יקום העם היהודי, אלא היא קמה עבורו. במקום אחר במגילה יש קריאה לכל העם היהודי, הממשיך להתקיים  בכל תפוצות העולם, להתייצב לימין הישוב בארץ ישראל. מכל אלה עולה כי הריבון נשוא המגילה הוא העם היהודי שהמדינה באה לממש את זכויותיו הטבעיות וההיסטוריות.

 

בפרק הדן בשוויון הזכויות לאזרחי מדינת ישראל כתוב כי המדינה תקיים שוויון זכויות גמור מלא לכל אזרחיה, שוויון זכויות חברתי ומדיני. (על הפרק הזה במגילה מסתמך פסק דין של הבג"צ בתביעת קעדן) כתוב שוויון זכויות מדיני וקשה שלא לפרש אותו כשוויון לאומי. יוצא כי המגילה מדברת לא על לאום אחד (יהודי) אלא לפחות על שני לאומים (יהודי וערבי) שמתקיים ביניהם שוויון מלא וגמור. נכון הוא שרשימת הזכויות המוזכרת כמו  חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות, מגדירות יותר זכויות לאוטונומיה שאינה מדינית מאשר זכויות מדיניות לאומיות, אבל ההגדרות הן רופפות ביותר ומאפשרות פירושים שונים ומשונים.

 

עוד יותר בעייתית היא העדרה של  כל הגדרה טריטוריאלית.

 

מדינה עומדת על רגליה כאשר יש טריטוריה מוגדרת תחתיהן. במגילה אין שום הגדרה או אזכור על מה עומדת מדינת ישראל, מלבד האזכור של החלטת עצרת האומות המאוחדות המדברת על הזכות של העם היהודי להקים את מדינתו בארץ ישראל בלי שהמגילה מזכירה באיזה תחום של ארץ ישראל.

 

הגדרת המדינה כשייכת לעם היהודי כולו, מסתכלת על תהליך התקבצותו של העם במולדתו כתהליך שאין לו מגבלה של זמן. במילים אחרות המדינה תהיה תמיד שייכת לעם היהודי כולו ולא רק ליהודים שהשכילו לעלות אליה ולהתיישב בה. אם נוסיף עכשיו את המימד הטריטוריאלי, הרי שהאדמה עליה עומדת המדינה שייכת לעם היהודי כולו, ולמדינת ישראל יש במקרה המרחיק לכת ביותר מעמד של נאמן העם היהודי, שתפקידה הוא להחזיק ולשמר עבורו את הקרקע, האדמה עליה עומדת המדינה. לא במקרה מתאימה הגדרה זו להגדרת הבעלות של הקק"ל על אדמותיה.

 

מדינת ישראל כנאמן אינה רשאית למסור את הקרקע הלאומית, לאחרים, מלבד לבעליה. לאחר שתיושבנה המחלוקות בדבר הבעלות של המדינה על קרקעות בתחומה, תישאר הליבה של קרקעות אלה שבהיותן שייכות לעם היהודי, הוא הוא הריבון שלהן.

 

סוגיות אלה שעולות מתוך הסתירות בנוסח מגילת הכרזת המדינה, ניתן ליישב רק בדרך של חקיקת יסוד. אם וכל עוד יש סיבות שלא להשלים את חקיקת היסוד (דת ומדינה למשל) תישאר הגדרת הבעלות על קרקעות ישראל מעורפלת אבל לא בלתי מובנת.

 

כאשר מדובר בזכויות טבעיות והיסטוריות, ראוי לזכור כלל אוניברסאלי נוסף. הבעלות המשמעותית ביותר על אדמות היא בעלותם של אלה המתמידים לשבת עליהן ולחיות מהן. גם אם ניתן לסלק בעלים אלה בכוח הזרוע וכבוש אדמות, תעמוד תמיד זכות המתיישבים בלא שהזמן יוכל לכרסם בה.

 

איך מיישבים את הסתירה שבין זכות טבעית כמו זכותם של כל בני האדם לעצמאות מדינית משלהם הווה אומר למדינה משלהם, הווה אומר אדמה משלהם, עם זכותם של מתיישבים, בני בניהם ובני בני בניהם שחיו ברציפות על אותה אדמת מריבה.

 

יש כאן מקום לקביעת התניה. זכותם של היהודים למדינה משלהם העומדת על אדמה שלהם מותנית ברצונם או כישרונם ליישב אותה לדורות. כאשר קיים רצון זה, יש תוקף מוסרי לתביעת וייתור מצד אלה שאחזו באדמה קודם. אלא שאם לא קיים רצון זה ויכולת זו של היהודים, כל דונם שהם מחזיקים וכל שעה שהם מחזיקים בו, היא גרימת עוול שלא יכופר כלפי צאצאיהם של מתיישבים המבקשים לחזור אל אדמותיהם.

 

 

לא המגילה, לא הכרזות ממשלתיות, לא אחזקה בכוח בשטחים, לא הכרה בינ"ל, לא יוכלו לתת ליהודים ריבונות וחרות מדינית. המפתח הוא כישרונם ההתיישבותי של היהודים שפירושו לשבת על כל פיסת אדמה אפשרית להם ולחיות ממנה ממש, ולדורי דורות. מדינת ישראל שייכת לאלה המאמינים בה ומוכנים לקבל על עצמם את עולם של החיים בה.

 

הכנס מאורגן כולו בהתנדבות וללא תקציב. לתרומה לחץ כאן

  • Wix Facebook page
bottom of page